Стречстон – предимства на гъвкавия камък и обща инфорамция за материала

Така наречения гъвкав камък на „стречстон“ е иновативен материал за довършителни работи. Има универсално приложение. Какво имаме впредвид ли – материала се използва за вътрешни и външни облицовки, за огради, за подови настилки, стенни пана или тавани. Изключително красив, лек материал и лесен за монтаж. Универсалното приложение и ниската цена превръща strecshton или гъвкавия камък в фаворит пред останалите материали познати до момента на пазара. Гъвкавия камък притежава едни от най-важните характеристики при избор на облицовки, а именно:

 • Енергоспестяващ изолационен материал
 • Изключително лек
 • Лесен за монтаж
 • Екологично съобразен материал
 • Универсално приложение
 • Възможност за изработка на индивидуални размери
 • Възможност за изработка на форма, цвят, „щрихи“ и други детайли
 • Възможност за изработка на точно определен размер по желание на клиента
 • Ниска цена

Успяхме ли да ви заинтригуваме? Би трябвало, защото ползите му не спират до тук. Сега ще разгледаме и самата технология.

Технологията на гъвкавия камък се заражда като идея в Германия преди малко повече от 10 години, където започва и първата производствена партида. Не след дълго ползите и предимствата от универсалната употреба на „гъвкавите каменни облицовки“ са забелязани в редица други страни, които също започват производство и разпространение като Русия, Белгия, Италия и др.  Покритието на гъвкавия камък има редица предимства, като най-голямото е ниската цена и универсалната му употреба – използва се за всички видове повърхности:

 • Стенни панели (вътрешна и външна употреба)
 • Подови настилки (интериорни подови настилки, подови настилки за двор)
 • Облицовки за таван (таванни облицовки, таванни пана)
 • Колони (облицовка на носещи колони и декоративни, кухи колони)
 • Огради (дворни огради, колони на огради)
 • Външна употреба (универсална – фасади, настилки и т.н)
 • Стълбища
 • Облицовка на мебели и др.
 • И още много приложения

Как е възможно да съществува толкова универсален материал на достъпна цена?

Същността на стречстон и дебелината на материала може да варира от 1 мм до 4 мм., което дава възможността гъвкавия камък да се използва и монтира върху всякакви повърхности, включително закръглени, ъглови обекти с неправилни форми. Способността му да издържа на висока влажност на въздуха и директен контакт с вода (без риск от мухал) осигурява възможност за монтаж и декорация дори на бани, кухни, басейни и други помещения в които има високи нива на влажност.

Стречстон към момента предлага два варианта на гъвкави каменни облицовки:

 • Каменни тапети (1 мм. дебелина)
 • Гъвкав камък (2 мм. дебелина)

Гъвкавия камък на Strechston е изработен от стествени минерали. Това го прави екосъобразен продук. Освен това материалът е негорим. Има възможност да се използва и като топлоизолационен материал (за външна или вътрешна употреба).

Предлагаме изключително разнообразие от форми, цветови разцветки, финални „щрихи“, релефен или не и още куп други възможности. Специалната структура гъвкавите облицовки позволяват зда се създаде безшевно покритие, което имитра цяла повърхност на монолитна каменна плочка (възможност за изработка по дизайн на клиента).

Гъвкавите облицовки лесно се напасват. Възможнсо е да се „изрязват“ с макетен нож или ножица, което води свежда до минимум остатъчен материал.

Негорим материал – при пожар стречстонът няма да разпространи пожара и да помогне разрастването му. Материалът е негорим, което означава че отговаря на изискванията за пожарна безопастнсот там където е необходимо употребата на негорими облицовки. Тази характеристика го прави идеален за облицовката на камини, печки, барбекю и други рискови обекти.

Поддръжката е повече от елементарна – достатъчно е покритието просто да се измие с чиста вода и гъба. Ако пък сте си облицовали фасадата на къщата, оградната стена или пък просто го използвате като подова настилка в двора, спокойно можете да го измиете и с водоструйка.

Изработване по индивидуална поръчка от страна на клиента – Освен богатия продуктов каталог от цветове, дизайни и форми, вие сами можете да решите как искате да изглежда материала, като му придадете уникалност. По този начин ставате „дизайнери“ и никой друг няма да притежава визията на вашия под, стена, или ограда. Естествените цветове пък от своя страна дават възможност за точна имитация на повърхността на естествен камък. Това не означава, че неможем да проектираме и изготвим материала в искрящо оранжав, зелен, син цвят и т.н.

Гъвкав камък - прозрачен слой

Гъвкав камък – прозрачен слой

Не спираме с ползите на стерчстон и ви преставяме още една уникална черта – възможност за изработката на „прозрачен“ или „прозиращ“ слой. Ще попитате „закакво пък ми е прозрачен материал?“, а замисляли ли сте се колко красиви детайли можета да създатете с помощта на материала? Например лампа в коридара, лампа в двора, придаваща мек и уютен цвят. Публикуваме няколко снимки по-долу и оставяме вие да прецените дали наистина е „безполезен“ така нареченяи прозрачен слой.

И на последно място, но не и по важност, има възможност за печат на изображение върху самия материал с избрани от Вас размери. Предлага се опцията за високакчествен печат на UV принтер, което гарантира изображение с отлично качество на достъпна цена.